Täältä löytyy ensimmäinen osa.
Aloitetaan toinen osa tarkemmin vielä siitä kuinka hyödynsin koronaromahduksen. Alkuun kuitenkin vähän itsestäni. Olen aina ollut kiinnostunut ihmismielestä ja varsinkin sen poikkeavuuksista. Näitä joutunut väkisinkin kelailemaan myös itseni vuoksi, sillä olen hyvin kaukana tasapainoisesta ihmisestä ja harvoin olen ”neutraalissa” tilassa, vaan kimpoilen tunnetilojen ääripäästä toiseen hyvinkin pienestä ärsykkeestä. Olen varmasti katsonut lähestulkoon kaikki sarjamurhaajadokumentit, sillä usein nämä ihmiset ovat narsisteja, sosiopaatteja sekä psykopaatteja ja vaikka heidän teot ovat hirveitä, niin heidän mielensä kiehtovat, oli se synnynnäistä tai olosuhteiden luomaa. Myös savantismi kiinnostaa ja tästä äärimmäinen esimerkki on Daniel Tammett, josta löytyy paljon videoita Youtubesta.
Myös aivan tavallinen ihmismieli kiinnostaa, varsinkin erilaiset pelkotilat ja niiden mahdollinen tunnistaminen sekä kontrollointi. Itse olen taipuvainen ylianalysoimaan asioita pohtiessani omia päänsisäisiä vääntöjäni. Tästä on vain haittaa normaalissa elämässä. Negatiivisen luonteen omaavalle henkilölle liiallinen pohdinta johtaa usein ratkaisuun jäädä himaan todennäköisemmin kuin ottamaan itseään rohkeasti niskasti kiinni ja vain rohkeasti puskea pelkoja päin. Tämän takia olenkin varmasti myös ikisinkku, kun ajattelen liikaa mahdollisia negatiivisia skenaarioita ja enkä esimerkiksi uskalla laittaa Tinderiin ilmoitusta, koska pohdin liikaa vain, että kuinka vastakkainen sukupuoli suhtautuu minun CP-vammaan (CP-vamma luokituksessa lievin muoto). Ainoat kerrat, kun olen treffi-ilmoituksen tehnyt, niin olen nämä tehnyt täysin koemielessä kirjoittamalla ensimmäiseen kuvaustekstin käyttäen käytännössä pelkkiä metaforia kuten, ”mieleni on kuin sekainen mytty johtoja, jotka ovat kietoutuneet toisiinsa, joita yritän vähitellen avata yksi solmu kerrallaan, mutta en tiedä onnistunko tässä koskaan”, niin vastauksia tuli iso pino. Sitten seuraavaksi tein mahdollisimman tavallisen profiilin ja vastausmäärä romahti. Toisen testin tein tarkastelemalla tulojen vaikutusta vastausten määrään.
Miksi tässä sitten kerron tälläisistä? Tämä johtuu siitä, että viruksen mahdollisen leviämisen tilastollisen tutkinnan lisäksi keskityin mahdollisen viruksen leviämisen ihmisille aiheuttamiin tunnetiloihin. Pelko ja epävarmuus ovat todella vahvoja tunnetiloja ja yhdessä nämä ovat todella raju kombinaatio. Mielestäni tämä oli hyvä indikaattori tässä tapauksessa.
Shorttasin sekä S&P 500:sta, että Daxia turbo warranteilla ja vaihdon niitä laskun jatkuessa lähemmäksi knokkitasoa oleviin, jolloin myös warranteiden määrä kasvoi. Siinä vaiheessa aloin hiljalleen rauhoittamaan tahtia, kun FED ryhtyi elvytystoimiin, mutta nämäkään eivät heti toimineet, vaan niiden aikaansaama nousupiikki syötiin nopeasti pois. Markkinoilla vallitsi siis vielä vahva pelko ja epävarmuus. Lopulta lopetin shorttauksen, kun DAX oli suunnilleen 9500 pisteen tasossa. Tuolloin näin markkinoilla rauhoittumisen merkkejä ja FED jatkoi rahan työntämistä markkinoille ja tukipaketteja alettiin kasaamaan. Tuolla laskulla sain selvästi yli puolet voitoistani käytännössä käyttämällä laskun aikana ainoana indikaattorina markkinoilla vallitsevaa pelkoa ja epävarmuutta tulevasta. Ilman omaa kiinnostusta ihmismieleen, en välttämättä olisi tähän ryhtynyt, sillä välttämättä tilastollinen tutkimustyö viruksen mahdollisesta leviämisestä ei olisi ollut tarpeeksi vahva syy ryhtyä tähän prosessiin tai sitten olisin ajoittanut shorttausjakson erilailla.
Tämän jälkeen jäin seuraamaan tilannetta, koska asiantuntemus ei riittänyt tekemään muuta kuin odottamaan. Sama asia kuin vedonlyönissä, jos joku kohde on liian vaikea arvioitavaksi, niin jätän sen väliin, koska tämä on selvä vedonlyöjän etu. Vedonlyöntitoimistoiden on käytännössä pakko tarjota kertoimet jokaiseen otteluun, mutta vedonlyöjä voi myöntää itselleen, että nyt on liian isot riskitasot arvion tekoon ja sivuuttaa kyseinen ottelu. Lopulta onnistuin ostamaan lähestulkoon pohjilta salkun täyteen osakkeita avattuani OST-tilin ja siirrettyäni sinne maksimisumman 50 000€. Tuolloin valinnoissani en ajatellut, että keskittyisin ostoissa niihin osakkeisiin, jotka hyötyisivät koronasta. Lähinnä keskityin osakkkeisiin, jotka eivät ainakaan liiemmin kärsi Koronasta sekä itselleni tuttuja nimiä, prosessi oli siis hyvin pitkälti mutuiluna toteutettu. En kaikkia ostojani enää muista, mutta ainakin joukossa olivat muun muuassa Amazon, Microsoft, Colgate-Palmolive, Procter & Gamble, Adidas, Nike, Bayer, Neste ja useampi muukin kaikille tuttu nimi. Kuitenkin asetin kaikkiin myynnin pois kun 10%:n nousu täyttyy ja se kävikin nopeasti. Tuolloin ei ollut vielä intoa lähteä perehtymään tilanteeseen paremmin, kun edelleen suunnitelma oli, että tämä on vain pikavisiitti pörssin puolelle. Siksi muun muuassa jäi täysin hyödyntämättä oman alani osakkeet.
Tuossa saattaisi olla holdauksella tullut paremmat lukemat kuin nyt on (en ole laskenut), mutta treidauksen opettelu olisi jäänyt aloittamatta. Olen vedonlyönnin seurauksena enemmän treidarityyppiä. Siksi en ole koskaan sijoittanut NBA-kauden ulkopuoliseksi ajaksi pelikassaani, koska minulla olisi pakonomainen tarve seurata salkun kehitystä useaan kertaan päivässä ja mielialat vaihtelisivat päivän tuloksen mukaan. Tällöin lomailusta ei tulisi mitään ja häiritsisi selvästi uuteen NBA-kauteen valmistumista, jonka olen aikaisemmin todennut.
Tuon ensimäisen kunnon nousupyrähdyksen jälkeen aloinkin ottaa uudestaa shorttia muutamaan otteeseen, mutta ainahan ne menivät knokkiin. Olin odottanut, että kurssit jäisivät roikkumaan pidemmäksi aikaa kohtuullisen lähelle pohjia ja tekisivät siinä pientä liikettä, edeten hyvin hitaasti ylöspäin. Tämä oli maalaisjärjellä itselleni parhaiten perusteltavasti, koska edelleen koronaluvut ja kuolleisuus oli vauhdikasta ja taloustilanne maailmalla vain paheni. Tähän kohtaan en löytänyt mitään oppia vedonlyönnin puolelta. Sen kyllä uskoin, että enää ei mitään suurta lisäromahdusta nähdä, mutta mielessäni oli hidas toipuminen, johon olisi jo heti alkuun alkanut tulla nousujen jälkeen korjausliikkeitä, enkä todellakaan uskonut mihinkään V-käyrään.
Kuinka paljon vihaankin tilaa, jossa en ymmärrä jotain asiaa mikä kiinnostaisi. Tässä taas esimerkki minun on/off-asenteesta asioita kohtaan ja peruslaiskuudesta, joka on tuonut yleissivistykseenkin monelta elämän osa-alueelta aukkoja, kun jos ei aihe kiinnosta, niin miksi tarvitsisi tietää siitä mitään. Tälläisestä esimerkkinä on historia, toki tiedän perusjutut, jotka jokainen tietää, mutta jos mietitään kuinka paljon käytän aikaani tiettyihin aiheisiin, niin kyllä minun olisi luullut ottavan vähän enempi haltuun tietoa muiltakin aloilta kuin vain se mitä käytännössä koulussa opetettiin. Eli mikäli joskus satut pelaamaan minun kanssani Trivial Pursuitia, niin olikos historia se ruskea pylpyrä, niin sitä en saa kuin tuurilla, jos tulee aivan historian alkeiskurssin tasoinen kysymys. Kuitenkin raha-asiat kiinnostavat, niin olihan minun pakko vain alkaa selvittämään, että miksi kurssit vain nousevat, vaikka työttömyys oli rajähtänyt käsiin ja useammalla alalla oli kovia taloudellisia vaikeuksia.
Tällöin löysin treidauksen mestarin Jukka Lepikön videot, joka ennusti V:n muotoisen kurssikäyrän jo hyvissä ajoin. Tuolloin pidin häntä siltikin täysin liian optimistisena ja hänen ennustusta veikkauksena, joista itse käytän vedonlyönnin puolella nimitystä ”sankaribetsi”. Tällä termillä tarkoitan, että ollaan lähes kaikkia muita vastaan, jolloin jos sattuu osumaan, pääsee kerskumaan, että ”Mähän sanoin”, mutta jotka useammin menevät väärin kuin oikein. Kuitenkin aloin ymmärtämään paremmin massiivisen elvytyksen merkityksen ja etenkin sen, että johonkin se raha vain menee, kun kaikista muista sijoituskohteista oli tullut niin heikkoja, niin raha virtasi osakemarkkinoille. Tämän jälkeen olen oppinut paljon muutakin, kun ymmärsin, että kyseinen herra ei ole niitä, jotka haluavat klikkiotsikoilla esittää kovia väitteitä, vain huomion vuoksi ja mikäli menee väärin, niin myöhemmin uusi yritys ja saada näin näkyvyyttä, kun pakostakin jossain vaiheessa napsahtaa kohdilleen.
Näiden shorttiknokkien jälkeen aloin opiskella treidausta paremmin katsomalla TA-videoilta varsinkin juuri Lepikön, koska, vaikka Youtube on niitä täynnä niitä, niin ei ole yhtään hajua mitkä niistä ovat seuraamisen arvoisia. Pistäkää vaikka vinkkejä hyvistä TA-kanavista tai kirjoista suomeksi tai englanniksi, ruotsi on jo knokannut. Tiedän paljon TA-indikaattoreita, mutta käytän käytännössä vain kynttilöitä sekä 50 ja 200 liukuvia keskiarvoja, koska mielestäni on järkevää aloittaa vieras ja vaikea ala varovasti ja yrittää opetella ensiksi pieni määrä perusasioita kunnolla kuin isoa läjää kerralla. Koko kesäkuu menikin opiskelun ja lomailun parissa.
Vedonlyönnissäkin olen useasti joutunut neuvomaan tulokkaita, jotka haluaisivat jo tehdä prosenttiarvioita otteluihin, vaikka vedonlyönnin perusasiat, kuten odotusarvot, palautusprosentti, kassanhallinta jne. ovat vielä täysin tuntemattomia käsitteitä. Tälläiset vedonlyöjät tunnistaa usein jo yhdestä kysymyksestä, kuten ”Moi, mistä noi prosentit tulee, voitko lyhyesti tiivistää, kiinnoistaisi kokeilla myös itse”. Tällöin mahdollisimman kohteliaasti kerron, että mistä kannattaa oikeasti lähteä aluksi liikkeelle, jos vedonlyönti todellakin kiinnostaa, eikä ole vaikka vain harha helposta rahan teosta. Tietenkään oikeasti asiasta kiinnostuneita ei tule lytätä, mutta kuitenkin samalla pitää olla rehellinen. Itse siis teknisen analyysin opettelun ensiaskeleet olen vasta ottanut.
Kuitenkin, kun pörssiä on seurattava tiiviisti, mutta TA on vasta lapsen kengissä, niin aloin pohtimaan olisiko minulla muita vaihtoehtoja hyödyntää markkinoita. Vedonlyönnissähän on jopa täysammattilaisia, jotka eivät itse tee arvioita lainkaan, vaan kaikki vedot ovat peesauksia muiden vihjeistä (ilmaiset/maksulliset) ja mietin voiko tätä jotenkin soveltaa treidaukseen.
Tälläisiä treidauskeinoja sitten olen löytänyt muun muassa:
- Olen peesannut jo edellä mainitun henkilön vihjeitä (on joukossa muitakin, kun perustelut hyvät). Viimeisimpänä esimerkkinä oli Teslan shorttaus.
- Pannut huomiolle, että nopea reagoiminen tavoitehintojen korotukseen on hyvä paikka iskeä kiinni, tästä esimerkkinä, kun oliko se Danske Bank, joka nosti Kamuxin tavoitehinnan 13,50€ kurssin ollessa tuolloin 9,3x€ tasolla ja nousi nopeasti muistaakseni tasollle 10,70€.
- Samoin Indereksen tavoitehinnan nostot nostavat lähes aina osakeen kurssia varsinkin, jos ei huomioida omx25-firmoja. Näissä kannattaa olla tarkkana, kun välillä avaus on jo lähellä uutta tavoitehintaa, niin silloin olen jättänyt välistä.
- Kauppalehden ”Sijoittajan tärpeillä” ja muilla jutuilla on usein suuri merkitys sen päivän kurssiin, vaikka artikkelien sisältö onkin käytännössä vain se, että näillä osakkeilla on vielä matkaa tavoitehintojen konsensukseen. Tosin näissäkin kannattaa olla tarkkana, kun välillä avaus on jo lähellä uutta tavoitehintaa.
- Lisäksi haen osakkeista tilanteita, jotka toistavat itseään. Esimerkkinä olen ostanut Tikkurilaa, kun sen hinta on vajonnut noin 15€ tasolle, joka ollut sille pitkään hyvä tukitaso ja sieltä se aina välillä (riippumatta koko indeksin muutoksesta) on noussut päälle 15,50 euron. Nyt perjantaina sielä oli CAR tukkona 15,40€ tasolla botilla, eli se jää nyt toistaiseksi vain seurantaan.
- Tuloskauden aikaan huomasin, että melkein jokaisen pienen tai keskisuuren yhtiön osake aloitti nousun muutamaa päivää ennen osarin julkistamista. Tähän varmasti syy oli se kun niin moni yhtiö heti tuloskauden alussa ylitti ennusteet.
Eli olen hyväksynyt realiteetit, että teknisessä analyysissä olen pelkkä oppipoika vielä, mutta siinä sivussa tarkkeilemalla markinaa tiukasti olen löytänyt keinoja tehdä usein onnistuneita treidejä, vaikka kyse ei ole varsinaisesta osaamisesta, vaan tarkasta seuraamisesta ja etsimällä itseään toistavia tapahtumia. Nämä toistuvat tapahtumat voivat muuttua milloin tahansa ja esimerkiksi jokainen tuloskausi on uusi, eli vaikea sanoa löytyykö sieltä mitään hyödynnettävää seuraavalla tuloskaudella.
Olen sanonut, että vedonlyöntimarkkinat ovat tiukemmat kuin osakemarkkinat. Tämä johtuu noista yllättävänkin helposti havaituista toistuvista tapahtumista. Suurten lajien markkinoilta näitä löytyi kyllä 20 vuotta sitten, mutta ei enää, joita markkinat eivät huomioisi. Tälläisiä olivat muun muuassa, että pelaa aina joukkuetta valmentajavaihdoksen jälkeen, pudotuspelisarjan venyessä 7 otteluun pelaa aina underia, mikäli toinen joukkue on pelannut edellisenä päivänä ja toinen levännyt niin pelaa aina levännyttä joukkuetta. Toki tälläinen kohde voi olla nykyäänkin hyvä, mutta jokainen tälläinen tilanne on arvioitava omana yksittäisenä otteluna, eli systemaattisen pelaamisen etu on näistä poistunut.
Livevedonlyönnin tullessa mukaan vedonlyöntiin, niin tenniksessä pääsi hurjiin tuloksiin, kun esimerkiksi syötönmurtoon kertoimet reagoivat yhtä paljon massa-alustalla kuin ruoholla sekä nais- että miestenniksessä syötönmurto oli yhtä merkityksellinen, vaikka näin ei todellakaan useimmiten ole. Siinä ei tarvinnut kuin hieman tilastodataa ja huomasi kuinka venkurallaan kertoimet olivat. Tällä hetkellä olen vedonlyönnissä löytänyt mielestäni etua markkinoihin varsinkin psykologisten tekijöiden avulla, eli uskon että mikäli NBA jatkuisi normaalissa muodossa olisi minulla vielä reilusti etua, onhan takana urani paras jakso.
Eli töissä sekä vapaa-ajalla tässä käydään vääntöä ihmismielen koukeroiden parissa. Vedonlyönnissä sekä treidauksessa tulos tulee kovalla työllä, eikä hosumalla ja kiirehtimällä, jos on tullakseen.
Terapiaistunto on päättynyt,
Marko Virtanen (@Ssukkela)
Katso myös nämä tarjoukset
Vedonlyöntibonus: 100 % ilmaisveto 100 € saakka
Vedonlyöntibonus: 20 € riskitön veto
Vedonlyöntibonus: 7 € ilmaisveto + 100% 200€
Vedonlyöntibonus: 100% 150€ (Jopa 6x 25€ ilmaisvetoa)
Vedonlyöntibonus: 100 % bonus aina 200 € asti
Vedonlyöntibonus: 200% 60€ asti
Vedonlyöntibonus: Jopa 150 € ilmaisvetoina!
Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 100 € asti
Bonukset ovat vain uusille asiakkaille.